Pro’s en cons van op kot gaan

Op kot gaan – of op kamers gaan zoals dat gezegd wordt in ons buurland- is een echte ervaring. je leert er jezelf kennen, het helpt je om op eigen benen te staan en je kan je kot volledig inrichten zoals je zelf wil. Maar helaas zijn er ook een aantal nadelen aan het ‘op kot gaan’, zoals de afwas doen en het kostenplaatje. Met mijn twee jaar aan kot-ervaring zette ik de grootste pro’s en con’s op een rijtje.


+: je leert zelfstandig te worden. Want je hebt nu eenmaal niet meer je mama die elke morgen al je boterhammetjes smeert en een nieuw proper dekbed oplegt. Of die je zegt dat het nu echt eens tijd is om te studeren. Nee, vanaf nu moet je dat allemaal zelf doen. #livingthegrownuplife.

+: je leert nieuwe mensen kennen. Dit klinkt ontzettend eng, maar gelukkig heb je hiervoor studentenverenigingen die themafeestjes en  ontmoetingsdagen organiseren als je niet bepaald ‘miss social’ bent (zoals mij), en met wat geluk zijn je nieuwe buren ook ontzettend leuk!

+: je hebt je eigen ‘huisje’ dat je zelf volledig kan inrichten. Ben je je eigen kinderachtige kamer thuis zo beu gezien? Laat die inner binnenhuisarchitect maar in je naar boven komen! IKEA is je beste vriend en met een aantal goedkope DIYS of posters ziet je kot er al direct wat gezelliger uit.

+: je woont in een nieuwe, toffe stad die je kan verkennen. Niet alleen het nachtleven moet verkend worden, ook de winkelstraten, koffiehuisjes, en sushibars moeten uitgetest worden. Na een paar maanden (wanneer je Google Maps niet meer nodig hebt) voel je je er al helemaal thuis.

+: je hebt altijd een excuus om vrienden uit te nodigen. Samen leren, koken, een filmpje kijken of feesten? Alles is gewoon leuker met twee! Say hello to dubbel zo veel plezier en half zo veel opruimen!

+: je leert jezelf kennen. Wist je al dat je een echte opruimfreak was of ben je net een echte sloddervos? Misschien verbaast het je zelf hoeveel structuur (of net niet) je hebt, en hoe flexibel je met nieuwe situaties omgaat. Op kot gaan is dé perfecte kans om jezelf beter te leren kennen en om te weten wat jij belangrijk vindt.


-: je moet zelf koken. Als je net als mij een ramp bent in de keuken, kan dit een groot nadeel zijn. Thank God voor diepvriesmaaltijden van de mama. Je kan elke avond ook gewoon take away food bestellen! Misschien is dit wel de beste tijd om het te leren, want je wil natuurlijk niet elke dag op cornflakes en puddinkjes leven.

-: je moet regelmatig opruimen. Je krijgt ineens heel veel respect voor je ouders, die na hun werk vaak nog beginnen aan de afwas. Nu je één kamer hebt waar je eet, leeft, en slaapt, is je kot regelmatig opruimen misschien wel een slim idee. Dan moet je niet op het laatste moment al je vuile sokken en afwas beginnen op te ruimen als je hoort dat je ouders of vriendinnen langskomen (I’m guilty)!

-: het kost geld. Je bent al snel zo’n slordige 300 euro kwijt per maand aan een kot. Daarbovenop komt dan je inschrijvingsgeld, boeken, en een maandelijks budget om ‘van te leven’. Laten we eerlijk zijn: op kot gaan is duur. Daarom is het extra belangrijk om je best te doen voor school en aan je ouders te bewijzen dat op kot gaan het ook echt waard was.

-: het is vaak moeilijker om te studeren. Wanneer je thuis studeert, zijn je ouders er om je regelmatig eens te pushen om in gang te komen.  Op kot moet je zelf beslissen wanneer je gaat studeren. Dit is voor vele mensen echt een nadeel omdat ze het niet gewend zijn. Het kan ook gebeuren dat je luidruchtige buren hebt die je het (studeer)leven zuur maken. Gelukkig kan je natuurlijk wel naar de bib gaan om in alle rust en stilte te studeren. Enkele tips om beter te studeren vind je hier!

-: het kan een beetje eenzaam zijn als je alleen op kot gaat. Als je een echte huismus bent kan het zijn dat je regelmatig heimwee krijgt. Vijf dagen alleen studeren en series kijken is ook niet alles, dus meng je onder nieuwe mensen. Ga naar de les, bel iemand op of ga samen met een vriendin (of lief!) op kot om eenzame dagen tegen te gaan.

In het algemeen vind ik op kot gaan een super ervaring! Ik vind het leuk om op eigen benen te staan en om zelf mijn tijd in te delen (ook al gaat dat soms eens mis). Voor de meeste nadelen vind ik ook vaak een oplossing. Sluit je zeker niet op op kot, maar ga er eens op uit om nieuwe mensen en leuke plaatsjes te leren kennen!

Q: Zit jij op kot?

Advertenties

31 gedachtes over “Pro’s en cons van op kot gaan

 1. Wat grappig dat jullie het op kot gaan noemen. Afgelopen twee jaar heb ik ook op kamers gewoond door van alles en nog wat is mij dit niet zo goed bevallen. (Lees: het heeft meer kapot gemaakt dan me lief is) Ik woon nu dus weer lekker thuis!

  Liked by 1 persoon

 2. Ik zou niet weten hoe het kotleven is want ik heb tot nu toe nog niet op kot gezeten, maar als ik mijn vriendinnen zo zie die in Antwerpen op kot zitten, ben ik altijd een beetje jaloers dat ik het niet eens kan meemaken om zo een stad te ontdekken 😀 Maar zoals je zegt, het heeft allemaal voor- en nadelen! Ik vind het ook héél leuk om thuis te zijn, maar ik zou ook graag eens willen weten hoe het kotleven is 😀

  Liked by 1 persoon

   1. Dat ga ik misschien eens doen, even gaan logeren bij een vriendin op kot daar! Dat zou ik wel zien zitten 😀 Ik zou het ook niet erg vinden om later in een grote stad te gaan wonen, ik ben echt een stadsmens! Als er maar volk rondom mij is 😀

    Like

 3. Heel interessant om te lezen! Ik ben in september begonnen met mijn eerste jaar unief in Gent, en ben nu heel erg aan het twijfelen om na mijn examens, dus vanaf februari, op kot te gaan. Ik weet het echt niet! Deze tips hebben me wel wat geholpen. Zo ben ik bijvoorbeeld wel echt bang dat ik de discipline niet ga hebben om te beginnen studeren, vanwege mijn ENORM uitstelgedrag. Succes nog met je examens!

  Liked by 1 persoon

  1. Leuk om te horen dat ik je toch een klein beetje heb kunnen helpen! Ikzelf vind het geweldig om op kot te zitten, ook gewoon omdat ik regelmatig met vriendinnen afspreek, anders zou ik me wel wat lonely voelen misschien 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s