Tips om beter te studeren #1

Ben jij een eeuwige uitsteller? is jouw bureau nooit opgeruimd? Word je constant afgeleid bij het studeren? Als je op één van deze vragen ja geantwoord hebt, zijn deze tips zeker iets voor jou!

 

Maak een studeerschema

Schema’s. Moet dat écht? Ik geef je twee redenen waarom een schema nuttig kan zijn. Ten eerste maakt een schema alles realistischer. Nog maar 2 weken voor de examens en nog zoveel te doen?! Op deze manier kan je ook al inplannen hoeveel dagen je kan studeren per vak. Een schema is ook erg goed omdat je zo je voortgang kan bijhouden en je kan zien waar het misloopt. Want geloof me: het loopt soms mis. Deze handige desk planner kocht ik trouwens in de Hema.

 Werk met een kleurencode

Kleuren maken alles overzichtelijker. Je moet natuurlijk niet je volledige boek gaan markeren, maar wanneer je een gestructureerde kleurencode hebt van ongeveer twee kleuren zorgt dit voor een efficiënter studeren. Ikzelf gebruik één kleur voor belangrijke namen, gebeurtenissen of jaartallen, en een andere kleur om de kern van de tekst mee samen te vatten. In plaats van de tekst volledig te markeren, is het beter om met kleur te onderlijnen voor een minder chaotisch geheel.

8-8-8 regel

De wat? 8 uur studeren, 8 uur slapen en 8 uur ontspannen. Tijdens de examens gaat er meestal wel iets meer tijd naar het studeren en minder naar het slapen, maar het is een goede leidraad.

studeerplek

Maak je leerplekje studeergeschikt

Hiermee bedoel ik dat je alle mogelijke afleiding moet verwijderen. Ja, alle. Inclusief je gsm, tablet, en computer. Het is echt niet nuttig om die ene reactie te lezen op Instagram of dat ene filmpje te bekijken op Youtube, want voor je het weet ben je exact anderhalf uur en geen enkele pagina in je boek verder. I’ve been there. Tips? Voor je gsm bestaat er de Self-Control app die voor een bepaalde tijd bijvoorbeeld Facebook of Instagram blokkeert, zodat je die niet om de vijf minuten kan checken. Voor je laptop en iPad gewoon je ouders even vragen om ze voor een paar uurtjes achter slot en grendel te zetten. Verwonderde blikken gegarandeerd!

Bepaal voor jezelf of je beter ’s ochtends of ’s avonds studeert

Het heeft geen nut om om 8 uur ’s morgens op te staan om te studeren wanneer je niet eens je ogen kan opendoen. Sommige mensen kunnen zich ’s avonds gewoon veel beter concentreren als ’s morgens. Normaal gezien zou je dit wel moeten weten over jezelf. Ben jij het type dat ’s morgens actief studeert en ’s avonds liever voor de zetel zit, of zorgt de avond (en de extra druk) ervoor dat je later beter studeert? Slaap dan gewoon wat langer uit en studeer ’s avonds wat langer door voor een betere concentratie.

study motivationryan gosling

Motiverende gsm-achtergrond

Misschien niet de meest voor de hand liggende tip, maar een subtiele reminder elke keer dat je naar je gsm grijpt (en dat is waarschijnlijk vaak) helpt om eerder te beginnen en om beter je best te doen. Een inspirerende quote of knappe mannen met baarden (lees: Ryan Gosling) kunnen meer doen dan je denkt!

Vond je deze tips nuttig? In de volgende post vertel ik je meer over tips tijdens het studeren zelf die je zullen helpen om de leerstof beter te onthouden en om geconcentreerd te blijven. Tot dan!

Bron afbeeldingen: Weheartit, Pinterest

Advertenties

27 gedachtes over “Tips om beter te studeren #1

   1. Haha blij dat ik niet de enige ben met uitstel problemen enzo 😀 Ik maak nu altijd zelf schema’s op de computere maar is altijd zo een gedoe dus dan ga ik eens uitkijken voor die Desk planner 😉

    Like

 1. Erg handige tips! ik leg nu even mijn telefoon weg en ga meteen leren haha, heb maandag namelijk meteen mijn eerste examen economie :’)

  Like

 2. Amai, superhandig dit! Ik heb zelf nog een kleine tip: die Self Control app bestaat ook voor Mac-gebruikers, die blokkeert dan bepaalde sites op je computer, handig dus voor als je je computer eens nodig hebt tijdens t studeren 🙂

  Like

 3. Wat een toffe tip. Die eerste pas ik altijd toe. Maar tijdens de blok pas ik de 8-8-8 regel niet toe. Het is wel 8 uur slapen, maar veel meer leren dan ontspannen.

  Like

 4. Werken met een schema werkt totaal niet bij mij haha. Ik eindig altijd wel met stress op het laatste moment. Handige tips! Ik zal m’n achtergrond meteen even aanpassen naar iets motiverends haha 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s