Wat ik nu eigenlijk studeer (Communicatiewetenschappen KUL)

1BEDCFC0-D073-4BA4-A207-56D45AA62561In het dagelijkse leven krijg ik regelmatig de vraag wat ik studeer. Nu heb je zo wel van die richtingen zoals ‘geneeskunde’ of een ‘leraarsopleiding’ waarbij je al meteen een duidelijk beeld hebt van wat dat net inhoudt. Bij mij is dat niet echt het geval: ik studeer namelijk Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Ik vertel je wat het inhoudt, geef je enkele plus-en minpunten en zeg je wat je er later mee kan worden.

‘Ik studeer Communicatiewetenschappen’

Als ik dat antwoord, hebben de meeste mensen nog altijd geen flauw benul wat dat nu net inhoudt of wat ik er mee kan worden. Want dat is eigenlijk zo wel: mijn richting is ontzettend breed en zelfs een beetje vaag. Als je nu geneeskunde studeert, wordt je later waarschijnlijk een dokter, maar bij mijn richting ligt zoiets wat ingewikkelder. Vaak denken mensen dat ik later ‘op het scherm’ of ‘in de boekskes’ te zien wil zijn, maar dat is helemaal niet zo. Ziehier mijn beste poging om er wat duidelijkheid in te scheppen.

‘Welke vakken krijg je allemaal?’

Het eerste jaar was bij mij nog heel algemeen (ik zeg was, want ze zijn mijn richting momenteel aan het hervormen): vakken zoals geschiedenis, psychologie, recht en statistiek die me niet altijd -of zeg maar gerust écht nooit- iets zeiden, hoorden verplicht in het lessenpakket. In het eerste jaar heb ik dus best wel afgezien. Het tweede jaar werd dan al wat specifieker met vakken zoals media-effecten, persuasieve communicatie en populaire cultuur. In het tweede jaar begin je dus al wat meer aan te voelen wat Communicatiewetenschappen nu precies inhoudt: een beetje een mengeling van onderzoeksvakken, de samenleving en hoe deze reageert op media en dan de eerder marketinggerelateerde vakken. Het derde jaar kies je dan voor een optie: strategische communicatie of media en samenleving. Het eerste is meer gericht op hoe je effectieve reclame of marketingcampagnes moet uitdenken: wat werkt en wat werkt niet? Het tweede heeft dan meer betrekking op de mens en hoe deze omgaat met nieuwe media, dus wat meer sociologisch van uitgangspunt terwijl de eerste optie wat meer commercieel gericht is.

IMG_7410‘Wat kan je er later mee worden?’

Oh,stel me deze vraag echt nooit meer alsjeblieft! Mijn richting is ontzettend theoretisch, dus die voeling met de praktijk is er eigenlijk (nog) niet. Wat ik later preciés ga doen, blijft momenteel dus nog een beetje vaag. Ik heb wel al een beetje een idee gekregen sinds mijn derde jaar doordat de vakken gerichter zijn geworden. Je kan écht immens veel richtingen uit met Communicatiewetenschappen, maar ter vereenvoudiging kan je het best opsplitsen in drie ‘sectoren’.

1. Mediasector

Als je later in de mediaproductie terecht komt, help je mee in het maken of uitdenken van een programma, nieuws of alles wat er maar op de televisie of radio te zien valt. Dit kan dus gaan van het nadenken (redactie) over een nieuw concept voor een programma zoals Wauter VS Waes tot het helpen monteren, filmen of journalist zijn (productie) bij  het nieuws.

2. Marketingsector

Nog zo’n vaag begrip waarvan ik niet helemaal zeker weet wat het nu precies inhoudt: marketing. Wat ik hieronder begrijp, is het uitwerken of verzinnen van een campagne, reclamespot, het verbeteren van een bedrijfsimago of het ontwikkelen van een nieuw concept dat een klant op de markt kan brengen. Dit is dus meer commercieel en dichter aanleunend bij het bedrijfsleven. Ook binnen de marketing heb je verschillende afdelingen, zoals de creatievelingen, de copywriters, de strategen, de account-managers  die allemaal hun eigen functies en taken hebben.

3. Journalistieke/PR sector

Journalistiek en Public relations (PR) zijn een beetje elkaars tegenovergestelden, maar ze hebben beiden gemeenschappelijk dat je over een vlotte pen of babbel moet beschikken. Als journalist schrijf je artikels voor een krant of tijdschrift en voer je regelmatig interviews met ministers of de gewone mens. Als PR-verantwoordelijke is het jouw job om het bedrijf waarvoor je werkt zo goed mogelijk in de pers te laten komen en natuurlijk negatieve pers zoveel mogelijk te mijden.

Plus-en minpunten van de opleiding

+:

  • je kan er nog veel richtingen mee uit
  • heel erg actueel: tegenwoordig staat communicatie centraal
  • je kan je in het derde jaar kiezen tussen twee opties

-:

  • het is heel erg theoretisch, wat zorgt voor weinig voeling de praktijk (stage is pas in de master)
  • de eerste jaren zijn er veel algemene (en oninteressante) vakken

 

Moest je interesse of vragen hebben over mijn opleiding of studeren in het algemeen, beantwoord ik deze met veel plezier op viedejulie@hotmail.com. Specifieke informatie over de opleiding zelf vind je hier.

 

54 gedachtes over “Wat ik nu eigenlijk studeer (Communicatiewetenschappen KUL)

  1. Heel herkenbaar artikel aangezien ik exact dezelfde opleiding heb gedaan en dus ook dezelfde vragen altijd kreeg 🙂 Bij mij dacht iedereen dan dat ik enkel leerde hoe ik moest bellen en e-mailen, haha! Andere sectoren waar heel wat communicatiemensen terecht komen zijn HR en PR, toch ook zeker het overwegen waard! Weet je al welke master je wil doen? Als je wat meer praktijk wilt in combinatie met talen en marketing is Bedrijfscommunicatie wel een aanrader 😉 Heel leerrijk jaar vond ik dat. Succes nog!

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja PR staat er wel tussen maar beide vind ik nog een beetje vaag! Ik had met tim smits gepraat en die zei me dat ik misschien communicatiewetenschappen interessanter zou vinden en dan erna bas proberen, dat jij ook doet zeker?

      Geliked door 1 persoon

      1. PR ligt tussen journalistiek en reclame, in die zin dat het een commerciele boodschap is die je overtuigend moet overbrengen zonder dat er grote marketingbudgetten worden tegenaan gegooid. Maar de grenzen tussen sectoren zijn natuurlijk niet altijd even duidelijk afgelijnd 🙂 Comm. wet. heeft idd een inhoudelijk sterker en gevarieerder porgramma, maar blijft vrij theoretisch en heel onderzoeksgericht (vrij grote thesis ook dacht ik). Het grote voordeel aan bedrijfscomm. vond ik het crisisproject en de verplichte stage, en dat mijn talen werden opgefrist was ook niet zo slecht 😉 Maar niet elk vak was dan weer interessant, tja das een beetje een afweging die je moet maken denk ik. Tim is sowieso de juiste persoon om hier over mee te praten en als je echt de marketing/reclame kant op wil is BAS idd wel een aanrader, maar wel iets totaal anders dan de unief, want je bent eigenlijk een half jaar aan het werk.

        Geliked door 1 persoon

      2. Ja inderdaad. Wat ik altijd gemist heb in mijn opleiding is de praktische voeling. De theorievakken interesseerden me vaak niet echt en dat vond ik altijd wel spijtig. Het voordeel is is dat de master vanaf volgend jaar volledig omgegooid wordt met verplichte stage (waar ik al zo lang naar uitkijk) en meer actuele lessen: het is nu ook opgedeeld in drie opties ipv twee. Ik wil sowieso wel eerder de strategische richting uit als in account-of strateegpositie. Daarom lijkt BAS me ook gewoon heel nuttig, heel praktisch en dat is net wat ik zoek! 😉

        Geliked door 1 persoon

  2. Elke keer die vraag wat je studeert, ik word er gek van! Na een uitleg van 10 min krijg je dan meestal nog af te reken met de ‘waarom?’ en de ‘wat je kan je daarmee worden?’, ik vind het verschrikkelijk 😀 Wel heel goed uitgelegd, ik had wel een algemeen beeld van je opleiding, maar dit was wat uitgebreider dan wat ik erover wist 🙂

    Geliked door 1 persoon

  3. Wat leuk, ik studeer ook Communicatiewetenschappen, maar dan in Utrecht! Ik herken best veel dingen in je lijstje, leuk om het eens te lezen van iemand die aan een andere universiteit studeert. Al is het bij mijn universiteit zo dat je meer de psychologische kant op gaat als je de (strategische) communicatie kant kiest en kan de media kant juist heel commercieel zijn. Grappig! Zelf heb ik een beetje van beide gekozen, ik vond beide richtingen interessant en gelukkig was er ruimte om ze allebei (deels) te volgen. Nu ben ik bijna klaar: alleen mijn scriptie moet nog geschreven worden. Best tevreden over de opleiding die ik gekozen heb! 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Oh hoe grappig! Gek dat er toch nog altijd zo veel verschil zit tussen universiteiten 😊 ik ben er ook best tevreden over, alhoewel ik de praktische voeling wel wat mis. Hopelijk komt dat volgend jaar in mijn master wat meer aan bod!

      Like

      1. Jaaa, leuk! Ik kwam je blogpost toevallig tegen in een FB groep :). Klopt, dat begrijp ik helemaal. Ik heb afgelopen semester stage gelopen (wat jammer dat dat bij jou niet kan in de bachelor! Waarom eigenlijk niet?) en een exchange semester Journalistiek gevolgd in Australië, wat meer hbo-achtig (= meer praktijkgerichte scholing) was. Daar heb ik geprobeerd om het vandaan te halen, maar de vakken aan de universiteit in Utrecht zijn inderdaad allemaal erg theoretisch. Het zou leuk zijn als je meer praktische ervaringen kunt opdoen in je master, spannend dat je daar straks aan gaat beginnen!

        Geliked door 1 persoon

      2. Ja inderdaad! Wij hebben wel een stage in het derde jaar van de bachelor maar dat is niet verplicht bij ons en ik had die niet kunnen opnemen vanwege iets met mijn studiepunten 😕 dus daar baal ik wel erg van, maar na mijn master wou ik misschien nog een meer praktijkgerichte master volgen aan een andere school 😊

        Like

      3. Ah ja, super jammer :(. Wauw, goed bezig om daarna misschien nog een master te gaan volgen! Wat knap! Lijkt me wel heel leerzaam om daarna ook nog een praktijkgerichte master te gaan volgen, goed idee :). Is wel echt een heel verschil met de puur theoretische wereld!

        Geliked door 1 persoon

      4. Ja ik ga natuurlijk eerst zien of dit jaar en het jaar daarna lukt en dan zal het afwachten zijn! Maar het lijkt me wel een heel mooie aanvulling!

        Like

      5. Jaaa, het was zo’n bijzondere ervaring! Ik kan nu bijna niet meer geloven dat ik daar écht geweest ben, haha. (Ik was er van februari-juni 2015, alweer ruim een jaar geleden dat ik vertrok uit Nederland. Gaat zo snel voorbij!)

        Geliked door 1 persoon

  4. Super grappig om te lezen. Ik werk als kapster en wij hebben veel studenten als klant. Soms gaat het gesprek ook over werk en opleiding, en ook Communicatie wetenschappen. Geen idee waar ze t dan over hebben haha maar nu weer ik het! Je hebt het duidelijk uitgelegd!!

    Geliked door 1 persoon

  5. Super herkenbaar, aangezien ik ook communicatiewetenschappen studeer. Heb het ondertussen al lang opgegeven om het te proberen uitleggen aan buitenstaanders. Wel grappig om te zien dat ze in Gent blijkbaar heel andere namen hebben voor de vakken dan in Leuven, maar qua inhoud lijkt het allemaal wel op elkaar denk ik. Zo heb ik geen vakken media-effecten en populaire cultuur, maar bijvoorbeeld wel culturele mediastudies. Ook wat afstudeerrichtingen betreft zit het bij ons precies een beetje anders in elkaar. Bij ons kan je kiezen tussen communicatiemanagagement (alles met marketing en corporate communicatie, PR,…) film- en televisiestudies en nieuwe media en maatschappij (gaat dan voornamelijk over alle ontwikkelingen op vlak van ICT en hoe die hun plek vinden in de maatschappij).

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja meestal zeg ik gewoon wat ik er later zou kunnen mee worden, haha! De vakken zullen inderdaad wel ongeveer hetzelfde zijn maar de masters lijken me toch verschillend! Wij hebben strategie en organisatie (marketing, pr, reclame), mediapsychologie en media en maatschappij volgens mij (die laatste is dan meer sociologisch en gericht op film en televisie!

      Like

    1. Oh haha! Ja je zou bij communicatiewetenschappen ook nog in de journalistiek terecht kunnen komen hoor, maar ik geloof wel dat journalistiek veel specifieker is dus misschien wel een voordeel dan 😉

      Like

      1. journalistiek is net zo goed een heel algemene richting waar je eigenlijk nog alle kanten mee uit kan. (lees: je kan er alles mee doen, maar tegelijk ook niets ;-))

        Geliked door 1 persoon

  6. Fijn om dat zo eens te lezen als iemand die werkt. Ik ben dan ook al bijna 20 jaar van het studeren af en merk dat het toch allemaal fel verandert is. Het klinkt een heel leuke richting (als je hart daar ligt), maar met de huidige wetgeving als werkende en werkzoekende, vraag ik me dan ook af of je gemakkelijk (lees: snel in de ogen van de VDAB of als het op een uitkering aankomt) iets kan vinden in die waaier van mogelijkheden?

    Geliked door 1 persoon

    1. Bedoel je een job vinden ? Want er is wel veel concurrentie in die sectoren maar daarom kan je je nu al wat ontplooien zoals bijvoorbeeld deze blog, journalist zijn bij een studentenblad, stage doen, contacten leggen en dergelijke! Ik heb eigenlijk geen schrik om niet aan een job te kunnen raken!

      Geliked door 1 persoon

      1. Heb me dit jaar uitgeschreven voor geschiedenis en hoef het niemeer te doen :p i-deeeee-aaaal! Moet wel int derde iets anders verplicht doen dan, maar zorgen voor later 😀

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie