How to: studeren in de vakantie

img_2379
Met de examens die al snel voor de deur staan, is de paasvakantie voor vele studenten dé ideale mogelijkheid om wat verloren tijd in te halen. Je boeken zijn waarschijnlijk al allemaal gekocht, maar van studeren is er nog niet veel gekomen. ‘Ik haal het wel gewoon even bij in de (paas)vakantie’, maar dat is niet altijd evident. Ik geef je vijf tips om van je goede voornemens werkelijkheid te maken.

1. Gun jezelf eerst een paar dagen vakantie
Het is nu eenmaal wel vakantie, dus begin met een paar daagjes vrijaf. Hierin hoef je niets voor school te doen en kan je tijd maken voor af te spreken met vriendinnen, een namiddagje te gaan shoppen of gewoon lekker in de luie zetel te liggen relaxen. Beslis op voorhand hoeveel dagen vakantie je neemt en wees hier ook streng in: na x aantal dagen moét je dan ook wel echt beginnen.
stud1
2. Maak een planning
Nadat je een startdag geprikt hebt, begin je best op voorhand al met het maken van een planning: begin met de vakken waar je al het meest voor gedaan hebt of die je het interessantst vindt om te doen. Op deze manier gaat de tijd een stuk minder traag vooruit en verloopt het studeren wat gemakkelijker nadat je al één of meerdere vakken vlot hebt kunnen afstrepen. Verdere concrete tips voor het maken van een studieplanning vind je hier.
 stud.gif
3. Stel (haalbare) doelen
Beslis op voorhand wat je wil bereiken: wil je de grootste vakken volledig ingestudeerd hebben of wil je bijvoorbeeld enkel je boeken onderstrepen? Zorg er ook voor dat je doel haalbaar is: acht vakken instuderen op één week is bijvoorbeeld al een doel dat gedoemd is om slecht te eindigen. Als je halverwege merkt dat je doel niet haalbaar is, stel je je doel op tijd bij of moet je even een tandje bijsteken.
stud5
4. Studeer een vast aantal uur per dag
Of je nu vroeg wil opstaan of net wil uitslapen, dat kies je helemaal zelf. Waar je wél streng op moet zijn, is het aantal uur je studeert op een dag. Spreek met jezelf af om niet onder een minimum aantal uur te gaan: meer is altijd beter, maar absoluut geen must. In mijn  geval ligt dat minimum meestal rond de zes uur per dag met als ultieme streefdoel zo’n acht uurtjes studeren.
time
5. Wees streng voor jezelf
Oké, het is vakantie én de examens zijn nog zo ver weg én ik kan zelf ook wel zo’n 154.890.865 leukere dingen opnoemen dan te staren naar die boeken… Als je dit herkent, heb jij ook last van uitstelgedrag, wat waarschijnlijk ook de reden is waarom je nu moet studeren. Wees dus streng voor die eeuwige uitsteller in jezelf en bijt even door die zure appel heen: ik beloof het je, binnen dit en een maand zul je me alleen maar dankbaar zijn!
 cat.gif
Advertenties

12 gedachtes over “How to: studeren in de vakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s