11 keer wat je moet weten over New York

dsc_2805Op mijn bezoek naar New York zijn er toch een aantal dingen opgevallen die ik op voorhand niet verwacht had. Of vaak waren er net dingen die ik herkende uit bekende films of series die in deze stad gefilmd werden. Ik zet met behulp van enkele foto’s de leukste weetjes op een rijtje. 

dsc_3017

dsc_2996

dsc_3011

1. New York is niet bepaald de meest propere stad

Eén van de eerste dingen die me opviel in de straten van New York, is dat het geen propere stad is. Met haar moderne skyscrapers zou je toch denken dat de straten even netjes zijn als de gigantische gebouwen. Vuilniszakken lagen overal her en der naast de straatkanten, waar soms zelfs arme vrouwtjes naar pet-flesjes aan het zoeken waren. Hetzelfde verhaal in de metro: stations zagen er erg oud en slordig uit. Voor zo’n moderne en grote stad had ik New york dus wel wat properder verwacht!

dsc_3339

dsc_3335

dsc_2905

2. Je hoort er altijd wel het geluid van sirenes

Of het nu een brandweerwagen of een politieauto is: je ziet en hoort ze overal. In zo’n grote stad lijkt me dat ook niet meer dan normaal, maar het was wel speciaal om regelmatig de wagens zien uit te rukken! Zo zie je op bovenstaande foto’s enkele brandweermannen die stevig aan het werk waren toen er in één van de straten uit een riooldeksel rook naar boven kwam. Ook de politie -a.k.a. de NYPD- was massaal in het straatbeeld aanwezig.

dsc_3360dsc_3026dsc_3232

3. Er wordt elke dag wel een film of serie gefilmd

In New York stoot je wel regelmatig op een filmset of fotoshoot. Zo vind je bijvoorbeeld in meerdere straten een aankondiging zoals hierboven met de vermelding van de serie die hier (binnenkort) gefilmd zal worden of herken je vaak enkele plaatsen van je favoriete films en series. In de Perry Street kan je je zo bijvoorbeeld even wanen als Sarah Jessica Parker van de bekende vrouwenserie ‘Sex and the City’ en in Central Park is de fontein van Friends terug te vinden. Zelfs als ik nu mijn favoriete series kijk, stuit ik regelmatig op een plek waar ik zelf heb gestaan!

dsc_2816

dsc_2812

4. De nasleep van 9/11 is er nog steeds te voelen

Naast het feit dat je op meerdere plaatsen terecht kan ter herdenking van 9/11, merk je ook de nasleep van die dag in de mentaliteit van de mensen die je er tegen het lijf loopt. Heel wat mensen hebben op die dag wel een zoon, vriend of kennis verloren. Naast het 9/11 memorial heb je ook het museum waar je heel wat kan bijleren over deze dag. In de buurt is er ook de Sint Paul’s Chapel, waar heel wat verwonde brandweermannen en hulpdiensten verzorgd werden. Aangezien wij 15 jaar na 9/11 in New York waren, waren er ook regelmatig herdenkingen te zien, zoals op Time’s Square. Ook bij elke brandweerkazerne zag je kaarsen en bloemen staan bij de foto’s van collega’s die het slachtoffer werden van die dag.

dsc_3333dsc_3044dsc_3002

5. New Yorkers ontbijten niet, maar brunchen

Wat echt een gigantisch ‘ding’ is onder New Yorkers, is brunchen. Je kent dat wel, een samenvoeging van ‘breakfast’ en ‘lunch’. Rond een uur of 10 kan je dus overal terecht voor een stevige brunch, in de bekendste plaatsjes zelfs mét een aanschuifrij. Naast een eitje, pannenkoeken of sandwiches vind je ook overal goede koffie en iets zoets voor daarbij. Ik vind het idee echt super en zeker omdat het eten (en de koffie) overal ontzettend lekker en gezond was!

dsc_2993

dsc_3253

dsc_3248

6. de stad komt pas écht tot leven in de avond

New York is echt zo’n stad die overdag heel indrukwekkend is, maar pas echt je de ogen doet uitkijken in de avond. Naast de vele lichtjes en billboards, zie je dan ook pas het chiquere volk naar buiten komen. Mensen wisselen hun dagdagelijkse kleren dan in voor hoge hakken, fancy galakleden en afgeklede kostuums voor een avondje naar een rooftop bar of voor het bijwonen van één van de vele broadway-musicals met als vervoer een grote 4×4 of limousine. Ook het uitzicht over de stad vanuit Empire state building of Top of the rock is dan echt fenomenaal!

dsc_3040

7. Je ziet er regelmatig baby- of hondensitters

Mannen of vrouwen met drie tot zes honden aan de lijn die op sneltempo door de stad wandelen of Aziatische vrouwen die op blanke baby’s pasten, is iets wat ik nog nooit eerder had gezien. In Central Park was er zelfs een sessie yoga voor oppassers met babykoets, waarin tientallen babysitters van alle oorsprongen de gekste bewegingen deden met de kinderkoets in de hand. Twee beroepen die enkel mogelijk gemaakt door de allerrijksten of druksten die hun kostbare tijd hier niet willen aan spenderen, denk ik dan!

dsc_3327dsc_3006

8. Er heerst een groot verschil tussen arm en rijk

In New York is het verschil tussen arm en rijk erg zichtbaar in het straatbeeld. Armen wonen in de goedkopere gedeeltes van de stad of zelfs kilometers ervan af. Zo zag ik regelmatig enkele vrouwen en mannen op leeftijd zoeken tussen het vuilnis te vinden in de vuilniszakken langs de straatkanten. Rijken lopen dan weer rond in dure merken of maatpakken en vind je in de chiquere boutiques of bij de vele rode loper-evenementen. Ze leven in de duurdere wijken of wonen in penthouses. New York is sowieso al een gigantisch dure stad om te wonen, de reden waarom New Yorkers steeds vaker verhuizen naar het opkomende Williamsburgh of Brooklyn.

dsc_3170dsc_3200dsc_3055

9. Ondanks de drukte van de stad zijn er genoeg plaatsjes om tot rust te komen

Omdat de drukte van de stad af en toe wel te veel kan worden, zijn er genoeg locaties waar je terug even kan uitblazen. Zo kan je bijvoorbeeld genieten van het uitzicht langs de kustrand van New York, zijn er genoeg parken in de buurt zoals Battery park met uitzicht op het vrijheidsbeeld of kan je dagen rondlopen zonder je te vervelen in Central Park. Op meerdere plaatsen zijn er parken of bomen binnen de stad aangelegd voor wanneer je de grijze gebouwenmassa even beu bent. Ook de High Line is een goede manier om de drukte van het stadsleven tijdelijk te vergeten.

dsc_2994dsc_3213dsc_2980

10. Je vindt er bijzondere gebouwen

Afhankelijk van de buurt waarin je wandelt, vind je totaal verschillende bouwstijlen. Ondanks dat New York gekenmerkt wordt door zijn glazen moderne skyscrapers, vind je bijvoorbeeld in het bekende SoHo dan weer ijzeren massieve gebouwen terug met de typische brandtrappen aan de buitenkant. In Manhatten zijn er ook enkele gebouwen die eerder ‘Europees’ van stijl zijn, zoals het Flatiron Building van hierboven of de fameuze Trinity Church. Zo zijn er dus binnen één stad zoveel verschillende bouwstijlen terug te vinden.

dsc_3239dsc_3121dsc_3205

11. Food Courts zijn er overal te vinden

 Food courts kan je eigenlijk het best vergelijken met Belgische food truck festivals, maar dan permanent.Wat een tof en gezellig concept eigenlijk: binnen één gebouw of ruimte vind je verschillende soorten restaurantjes naast elkaar. Er is altijd wel voor ieder wat wils: sushi, taco’s, frietjes, noedels, pasta… Vaak vind je er eten van over heel de wereld terug en zo hoef je dus niet te beperken tot elke dag ongezonde frietjes en hamburgers, american style. Vaak zijn deze food courts ook verstopt in bekende gebouwen, zoals hierboven in Grand Central station. Zeker op voorhand dus wat opzoekwerk doen om de lekkerste en leukste plaatstjes te vinden!

 

Advertenties

7 gedachtes over “11 keer wat je moet weten over New York

  1. Amaai Julie, knap staaltje blogwerk! 😀 New York staat bovenaan mijn bucket list en met deze en de vorige blogpost gelezen te hebben, wil ik er nóg liever naartoe. Supertoffe foto’s (& outfits!) ook. Vooral die laatste, je hebt met stokjes eten precies wel in de hand. Hihi 😉 X

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s