Travel: twaalf tips in New York

dsc_3402 In Neeeeeeew Yooooork, concrete jungle where dreams are made of! Je kent het wel. Ik was een week te vinden in deze topstad en geef je tien tips die je zéker moet doen wanneer je New York voor het eerst bezoektzodat je ten volle van deze stad kan genieten. In dit artikel deel ik mijn favoriete bezienswaardigheden met jou aan de hand van véél, maar dan ook véél foto’s. Enjoy!

dsc_3288

1. Bestel op voorhand de New York City Pass. 

De wàt? Een kortingpas waarmee je de big six van New York kan bezoeken. Naast die fikse korting kan je vaak -en toegegeven: de reden waarom ik deze pas absoluut wou- lange wachtrijen makkelijk voorbijsteken. De New York City Pass (klik maar even) bestel je best op voorhand even via het internet en is ideaal voor een eerste bezoek aan New York. Empire state building, het fameuze 9/11 museum en vele andere must sees zitten inbegrepen in deze pas.

dsc_3230
Uitzicht vanuit empire state building overdag
dsc_3257
Uitzicht vanaf empire state building in de avond

2. Bezoek het Empire state building. Twee keer. 

Waarom maar één keer genieten van het uitzicht over de adembenemende skyline van New York city als het ook twee keer kan? Met de pas die ik eerder al aanhaalde, kan je zowel overdag als ’s avonds nog een keertje terugkomen om de stad te zien transformeren tot één lichtjesparadijs. Ik had zo mijn bedenkingen of het zicht in de avond dat van overdag wel kon overtreffen, maar het was dus zéker de moeite waard! Ik laat de foto’s voor zichzelf spreken.

dsc_3286dsc_3292dsc_3282

3. Uitzicht op de Empire state building? Top of the rock!

Als je moét kiezen tussen Top of the rock of Empire state building, moet je zonder te twijfelen gaan voor Top of the rock! Tenzij je natuurlijk allebei kan doen! Bij Top of the rock heb je vanuit drie verschillende verdiepingen een 360° uitzicht over héél New York én heb je ook geen stalen of glazen omheining bij de twee hoogste uitzichtpunten. Zo kan je dus ongestoord prachtige foto’s trekken. Moeilijk om achteraf de mooiste te kiezen, maar ik probeer de beelden te beperken om niet enkel een fotoverslag te schrijven, haha!

dsc_2989

dsc_2940dsc_2961

4. Wandel bij zonsondergang over de Brooklyn bridge.

Ik dacht eerlijk gezegd dat een brug niet echt impressionant kon zijn, zat ik daar even mis! Naast een brug voor auto’s is de Brooklyn bridge ook een verbinding tussen New York en Brooklyn voor voetgangers en fietsers. Wij bezochten de brug toen de zon net tussen de kolossale gebouwen begon te verdwijnen, wat zorgde voor een aantal mooie plaatjes. Je moet wel een beetje oppassen met gehaaste fietsers, want echt veel ruimte op de brug is er niet wanneer het druk is. Het lijkt me ook wel de moeite om helemaal tot Brooklyn te wandelen, maar door een druk schema zijn wij halverwege teruggedraaid.

dsc_3117

5. Ga iets eten bij de Chelsea Market.

In de Chelsea market waande ik me een beetje in het Mercat de la Boqueria in Barcelona, afgezien van het feit dat dit overdekte centrum gevuld is met echte restaurantjes in plaats van kraampjes. Feitelijk is het een oude oreofabriek -ja, die van de koekjes- omgetoverd tot een food court. Je vindt er wel voor ieder wat wils: van sushi tot taco’s, van taco’s tot kreeft. Daarnaast heerst er een grungy sfeertje met muurtekeningen, kerstlampjes en een ware fontein die de fabriek aankleden. Het is hier altijd ontzettend druk, dus kom zeker op tijd als je nog een plekje wil vinden om neer te gaan zitten!

dsc_2865dsc_2894

6. Vlieg(/vaar) over New York met een helikopter(/boot).

Als je genoeg hebt van al dat wandelen een het niet erg vindt om iets meer te betalen, boek dan een helikoptervlucht. Naast het feit dat een tochtje met een helikopter -te vinden van 10 tot 25 minuten- een onvergetelijke ervaring is die gepaard gaat met heel wat adrenaline, kan je een beter zicht krijgen over New York in 3D. Je vliegt langs het vrijheidsbeeld en kan enkele top bezienswaardigheden vanuit de lucht beter bekijken. Vanuit een helikopter! Erg geschikt voor James Bond fans.

Als je toch geen fan bent van grote hoogtes of je het liever zuinig houdt qua budget, doe dan zeker een boottour langs de kust van New York. Via Circle Line -een maatschappij die je ook terug vindt in jouw New York city pass- kan je verschillende tours kiezen waarmee je met de boot langs de highlights vaart, waaronder het vrijheidsbeeld. Zo krijg je toch enkele mooie uitzichten te zien tegen een zachter prijsje!

dsc_3427dsc_3421dsc_3418

7. Boek tickets voor een baseball game.

Of je nu een liefhebber bent van sport of niet, een potje honkbal bekijken op zijn Amerikaans is héél leuk om te doen. Boek op voorhand kaarten om te supporteren voor de Mets of de Yankees. Vooral de sfeer is er heel aanwezig en leuk om mee te maken: iedereen is enorm enthousiast en supportert luid mee. En als je daar dan toch bent, neem dan ook wat popcorn en een typisch Amerikaanse hotdog erbij. De regels waren op het begin even verwarrend om te volgen, maar zolang je niet voor de verkeerde ploeg begint te supporteren, valt dat heel goed mee ;). Oh en ja, dit is een foto van mij en mijn moeder met een hond in Mets-kostuum die niet kon ontbreken!

dsc_3055dsc_3104

8. Rust uit bij de High Line.

Aah, de High line… Als je even genoeg hebt van de drukte van de stad, ga je er toch gewoon over lopen? De High line, de plaats waar vroeger de treinen reden, is omgetoverd tot een wandelweg boven het woelige stadsleven. Hier zie je overal planten, struiken en restanten van de oude sporen. Genoeg plaats om even uit te blazen is er zeker, er staan overal bankjes of ligstoelen bij enkele mooie uitkijkpunten over de stad. Een heel leuk concept als je het mij vraagt. Dit is ook zeker een aanrader om te doen wanneer de avond valt, want als je het volledige parcours volgt, kom je uit in de buurt van de Chelsea market waar je iets kan gaan eten.

dsc_2815dsc_2812

9. Wordt even stil bij het 9/11 memoriam. 

Wat je nu ziet, is een fontein in de oppervlakte waar één van de twee WTC-torens heeft gestaan. Een groot gat vol leegte, een perfecte representatie van wat die dag voor heel Amerika veroorzaakt heeft. Op de rand staan alle namen gekerfd van de slachtoffers van deze vreselijke terroristische daad. Omdat we op 10 september naar dit memoriam gingen, zagen we af en toe rozen liggen bij de namen die de dag ervoor door familieleden gelegd werden. Heel indrukwekkend om te zien, en je wordt er gegarandeerd even stil van als je al die namen en de gigantische omtrek van de gebouwen ziet.

dsc_2851dsc_2837

10. Trek een halve dag uit voor het 9/11 museum.

Als er iéts is dat je absoluut moet doen in New York, is het wel om een middagje uit te trekken voor het 9/11 museum. Op dezelfde site als het het 9/11 memoriam, vind je het museum dat opgericht werd ter herdenking van de dag die New York voor altijd heeft getekend. Op voorhand even een app downloaden als gids en je bent er uren zoet. Je ziet er geplette brandweerwagens, oude vluchttrappen en andere aangrijpende overblijfselen van die dag.

Er zijn verschillende thematisch ingedeelde delen in het museum. Zo is er bijvoorbeeld een gigantische kamer waar alle foto’s van de slachtoffers te zien zijn en waar ik het niet droog heb kunnen houden. Omdat wij vijftien jaar later het museum bezochten, waren de familieleden van de slachtoffers uitgenodigd. Let dus wel op het feit dat een bezoek hiernaartoe redelijk emotioneel kan zijn. Er was ook een ruimte waar de gebeurtenissen van die dag chronologisch geordend werden aan de hand van tijdlijnen en overal in het museum waren er kortfilms met getuigenissen van medewerkers, brandweermannen en officiers ter reconstructie van wat er precies gebeurde toen. Heel informatief dus!

dsc_3158dsc_3166dsc_3153

11. Verken Central park te fiets met gids.

Central park is gigantisch groot en naast het feit dat we anders sowieso wel zouden verdwalen, was het ook gewoon leuk om bij elke plaats wat deftige achtergrondinformatie te krijgen van een gids. Op voorhand zochten we hier al wat over op, en kwamen we uit bij Bajabikes waar je ook Nederlandstalige gidsen kan boeken. De fiets was echt de ideale manier om Central park te verkennen: een lekker briesje, comfortabele fietsen en geen zere voeten achteraf, een aangename afwisseling van al dat wandelen dus. Zo stopten we regelmatig bij enkele toffe plekken, zoals strawberry fields, the M.E.T. museum, the loab boathouse en de ‘friends’-fontein. Zo’n tocht duurt als snel 2 tot 3 uur, dus ik geloof dat we toch 3/4de van het park hebben gezien.

dsc_2992dsc_3000

12. Ga lekker brunchen bij de Butcher’s daughter.

Als je in de buurt bent van het hippe SoHo, neem dan zeker even de tijd om te gaan brunchen bij de Butcher’s daughter. Brunchen is echt ‘een ding’ in New York, en dit zaakje is erg bekend daarvoor. Alles wat ze serveren is vegetarisch of veganistisch, maar zij laten echt zien hoe lekker dat wel kan zijn. Je vindt er alles terug wat je op een normale kaart kan vinden: american pancakes, een gekookt eitje met ‘poeikes’ en lekkere ontbijtsandwiches. Daarnaast hebben ze een uitgebreid assortiment aan heerlijke smoothies en gezonde zelfgemaakte drankjes. Aangezien ik mij probeer te houden aan het ‘één keer per week vegetarisch eten’ was dit dus zeker heel leuk om te doen en kon ik mijn ouders en vriend bewijzen dat ‘zonder’ zeker even lekker kan zijn dan mét vlees.

Zo, dat was het dan! Uiteraard zijn er enkele bezienswaardigheden die wij zelf niet bezochten (zoals het guggenheim en M.E.T. museum), of ook de moeite waard waren, maar waar ik geen foto’s van heb (times square), maar over het algemeen zijn dit de dingen die mij het meest zullen bijblijven aan New York. Ik heb ook nog plannen voor een artikel rond weetjes over New York, waarin ik andere leuke foto’s in kan verwerken die hier nog geen plaatsje hebben gekregen! 

25 gedachtes over “Travel: twaalf tips in New York

  1. Dit zijn écht superhandige tips!!! Een bezoek aan NYC staat al een tijdje bovenaan mijn lijst en als het eindelijk zover is, neem ik jouw blogpost er weer bij! Die helikoptervlucht -> jelly!! hihi X

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank je! 😀 En goh, de meeste restaurantjes die ook veganistisch eten serveren houden ook rekening met veel allergieën waaronder glutenvrij eten! Er waren veel van die vegetarische/veganistische restaurantjes, dus ik gok zeker dat je daar eens moet kijken dan!

      Geliked door 1 persoon

  2. O ik ga eind maart! Is zo’n city pass ook de moeite als je er maar vier dagen bent? En namen jullie een taxi van de luchthaven naar Manhattan of de trein?

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie