TRAVEL: Berlin sightseeing (deel 2)

Twee weken geleden trok ik met mijn vriend naar Berlijn, een stad die één of andere blijvende aantrekkingskracht op mij uitoefent met zijn ruige graffiti, donkere historische achtergrond, honderden hipsters en de goede koffie. In het eerste deel tipte ik al enkele vanzelfsprekende highlights in Berlijn. In dit tweede deel geef ik je enkele must see bezienswaardigheden die niet altijd algemeen bekend zijn, maar wel zéker de moeite waard zijn om te bezoeken!

Alexanderplatz

Het vroegere centrale plein van Oost-Berlijn afstammend uit de DDR-tijd geeft je eerder het gevoel dat je in Moskou staat in plaats van in Berlijn. De gebouwen zien er namelijk allemaal hetzelfde uit als één culturele eenheidsworst. Nu is het bezaaid met grote ketens zoals Starbucks en de Primark, maar vroeger vond er hier de grootste protestdemonstratie plaats tegen het Oost-Berlijnse regime. Daarnaast heb je vanop dit plein een heel goed zicht op de Fernsehturn -de hoogste toren van heel Berlijn- zoals je kan zien!

Alexanderplatz

Verken Berlijn te fiets

Om je voeten een beetje te sparen, is fietsen de ideale manier om Berlijn te verkennen. Een fris briesje in je haar en met een beetje geluk het zonnetje zodat je tegelijkertijd ook wat kan bijbruinen! Zo brachten wij dag twee door. Via Berlin on Bike boekten we op voorhand een fietstocht. Je kan kiezen tussen zo’n vier tours die zelfs in het Nederlands aangeboden worden! Je vertrekt in kleine groepjes -wij waren met zo’n negen personen- samen met een gids langs de route van jouw keuze, terwijl je af en toe stopt  voor een korte uitleg en het nemen van enkele foto’s. Onze fietstocht heeft in totaal zo’n drie uur geduurd, waarbij je ergens in het midden stopt voor een tasje koffie in een lokaal koffietentje om uit te blazen.

Schönauer allee 36

reichstag
zo zou het er dus uitzien vanbinnen… linkje

Bezoek de Reichstag koepel

Auw, wat heb ik hier spijt van. Het zit namelijk zo dat je, wanneer je de koepel wil bezoeken, minstens twee werkdagen op voorhand moet reserveren -ter veiligheidsmaatregelen, want dit is de plaats waar het parlement gezeteld is-. Nu deed ik dat natuurlijk -brave persoon als ik ben-, maar de plaatsen voor die dagen dat wij gingen waren al volledig volzet. Ik raad dus zeker aan om een week op voorhand al eens te kijken op deze site, want blijkbaar moet het uitzicht vanuit de glazen koepel erg indrukwekkend zijn, vooral in de avond!

Platz der Republik 1

Schommel in het Mauerpark

Op onze fietstour doorheen Berlijn kwamen we terecht in het Mauerpark, een park dat vroeger midden tussen Oost en West-Duitsland gelegen lag. Zo staat er nog een deel van de laagste muur recht en krijg je een idee hoe ver de zogezegde ‘dodenstrook’ -of het stuk ‘niets’ tussen Oost en West- liep. Zondag kan je er terecht voor de grootste markt in Berlijn en door de week kan je er concerten bijwonen of relaxen op de berg. Of schommelen natuurlijk voor een instant nostalgisch gevoel!

Eberswalde Strasse

Neem een kijkje in het graffiti-paradijs RAW Tempel

Wat ik zo geweldig vond aan Berlijn naast haar woelige geschiedenis, is de graffiti. de ruwe kunstwerken die gevels of gebouwen sieren doorheen heel de stad, komen in de RAW tempel ten volle tot hun recht. In dit mini-dorpje vind je geen enkele gevel onbespoten: je vindt er graffiti in alle maten, vormen en kleuren. Verder kan je er terecht voor een snelle hap of drankje in de bar, kan je er je skate-tricks laten zien op de ramp of kan je er in de avond terecht voor een bruisend nachtleven. En voor bloggers: dé ideale plek voor het shooten van outfit-foto’s!

Revaler Strasse 99

Wandel langs East Side Gallery

Langs de rivier de Spree loopt hier het langste bewaard gebleven stuk van de Berlijnse Muur, beschilderd door 118 kunstenaars: -lees: history meets art-.  De 1,3 kilometer lange muur zou je écht eens helemaal te voet moeten afwandelen. Toen wij East Side Gallery bezochten, werden enkele delen van de muur gerestaureerd, waaronder de fameuze kus van Brezhnev en Honecker. Als je voor de eerste keer naar Berlijn gaat, is dit in ieder geval nummer één op jouw must see lijstje!

Mühlenstrasse

Waai uit bij Tempelhof

Op het oude Berlijnse vliegveld kan je nu wandelen, fietsen, skaten of wat je ook maar wil. De oude landingsstrip doet nu dus dienst als recreatieruimte. Als je dus even zin hebt om het wat rustiger aan te doen, kan je er vogels spotten, picknicken, een goed boek lezen of gewoon even genieten van de rust. Wat ik leuk vond, is dat je écht op de landingsstrip zelf kan wandelen. Zo staan er ook om de zoveel kilometer een indicatie van hoe lang je er over zou moeten doen om tot de overkant te komen. Omdat het park zo gigantisch groot is, lijkt het alsof er niet zoveel volk rondloopt. Zalig om dus even te bekomen van een geweldige citytrip!

Platz der Luftbrücke 5

Zo, ik hoop dat je er van genoten hebt en je hierdoor een duidelijker beeld van Berlijn gekregen hebt. Vergeet zeker ook niet om ook deel 1 eens te bekijken!

Advertenties

7 gedachtes over “TRAVEL: Berlin sightseeing (deel 2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s