Over de serie die elke Belg moet zien

Schermafbeelding 2016-04-22 om 16.07.06.pngLangs sommige onderwerpen in onze maatschappij kan je de laatste tijd echt niet meer naast kijken: de extremistische terreur, gelijkheid tussen man en vrouw en de vluchtelingencrisis zijn er zo enkelen van. Vandaag wil ik het graag hebben over het laatste en een serie die tegelijkertijd mijn kijk hierop grondig veranderd heeft. 

Terug naar eigen land

‘Zuhal Demir, Bert Gabriëls, Veroniek Dewinter, Jean-Marie Dedecker, Margriet Hermans en Ish Aït Hamou zijn zes bekende Vlamingen met een uitgesproken mening. Zij vluchten weg in een emotionele reis en ervaren hoe de harde realiteit vandaag voor miljoenen vluchtelingen voelt. Martin Heylen documenteert het avontuur dat geen enkele deelnemer onberoerd laat.’ – VIER

Het concept is duidelijk: zes bekende Vlamingen van verschillende politieke strekkingen met totaal verschillende levenswandels komen samen in dit programma. Ze leggen -onder sterke militaire begeleiding- het traject af van Syrië of Somalië tot in ons oude vertrouwde Belgenlandje. Onderweg bespreken ze hoe de vluchtelingencrisis kan aangepakt worden en maken ze kennis met enkele vluchtelingen die hun verhaal vertellen. Kortom: bereid je voor op veel zakdoeken verslijten, veel discussie en stof dat je aanzet tot denken.

De vluchtelingencrisis an sich

De vluchtelingencrisis is zo’n complex onderwerp waarvan velen zich amper iets kunnen voorstellen, behalve het beeld van een paar honderd man op bootjes voor maar 20 personen. Het enige waar de meesten radicaal een mening over hebben, is dat ze maar niet naar Europa moeten komen. Daar stopt de discussie zo wat.

In ‘Terug naar eigen land’ krijg je een helderder beeld van wat de vluchtelingencrisis precies inhoudt. Dat ze hun huizen in allerijl moesten verlaten omdat hun dorp platgebombardeerd werd. Dat velen van hun kennissen op straat zonder reden werden doodgeschoten. Dat ze zelfs in kleine bootjes de zee oversteken met kinderen en baby’s om het gevoel van veiligheid terug te krijgen en op de kans op een beter leven voor de kleinsten. Ik denk dat ik voor vele Vlamingen kan spreken als ik zeg dat zo’n situaties in België bijna ondenkbaar zijn en dat het gebrek aan inleving daarom ook moeilijk is.

Zo gaat dat dus in zijn werk: mensen worden uit hun huis gejaagd, zijn op de vlucht, moeten de zee oversteken, moeten talloze kilometers te voet afleggen met kinderen door de ijskoude Balkan, moeten in elk nieuw land dat ze doorkruisen opnieuw papieren afgeven en worden dan zo snel mogelijk doorgestuurd naar het volgende land, waar dit proces weer opnieuw begint. Kortom: een gewaagde reis die allesbehalve een pretje is naar een land waar mensen hun vaak helemaal niet willen.

Schermafbeelding 2016-04-22 om 20.37.10

Verdeelde meningen

Doorheen het programma waren de meningen van onze bv’s enorm verdeeld, wat leidde tot hevige onderlinge discussies, steenharde meningen en gelukkig ook tot het  nadenken over mogelijke oplossingen. Of zo’n oplossing bestaat, is nog maar de vraag. Persoonlijk geloof ik dat de situatie altijd beter kan dan dat nu het geval is:  gewoon heel erg omslachtig en bijna mensonwaardig.

Ik identificeerde me doorheen het programma met Bert Gabriëls, in het echte leven gekend als ‘die man die de belspellekes heeft afgeschaft in zonde van de zendtijd’ in plaats van jurist in vreemdelingenrecht. Hij stelde harde meningen in vraag en ging eerder op zoek naar oplossingen en hoe het anders kon. Hij was geen dromer die zei dat iedereen in nood mocht komen aankloppen, maar zocht naar een manier om te helpen waar mogelijk, zoals enkele vrijwilligersorganisaties gelukkig wel al doen. En ik denk dat we allemaal een beetje meer als Bert moeten zijn: mee brainstormen over een oplossing waarmee iedereen tevreden is, of het nu een vluchteling of belg is.

Zin gekregen om te kijken en mee de discussie aan te gaan? Je kan op de site van VIER alle afleveringen herbekijken!

Advertenties

11 gedachtes over “Over de serie die elke Belg moet zien

  1. Ik zag de titel en wist meteen waarover dit ging hihi! Wat goed dat je over dit programma een artikel schrijft, Julie! Het had mij vanaf de eerste aflevering al in zijn greep. Ik heb dikwijls verbaasd zitten kijken en ook verstomd zitten luisteren. Maar uiteindelijk was dit programma enorm boeiend én een eye opener! Ik hoop dat je mensen kunt aanzetten om het toch nog te kijken 🙂 (maar ik denk het wel hoor 😉 ) xx

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s