Waarom ik goede voornemens met nieuwjaar onzin vind

Schermafbeelding 2015-12-31 om 12.14.12De uren van het jaar 2015 zijn geteld en het volgende jaar -dat bij voorkeur altijd maar beter is dan het vorige- zit er al aan te komen.  Straks, als de klok één minuut over twaalf slaat, zullen er kusjes uitgedeeld worden, vuurwerk afgelaten worden en maken we onszelf allemaal wijs dat dit jaar écht ‘ons jaar’ zal worden. Ik verzamelde enkele standaard voornemens op die jij sowieso al eens hebt uitgesproken. 

1. 2016 wordt míjn jaar! Ja, en het jaar van zo’n biljoen andere mensen als je iedereen zou moeten geloven. Wat maakt dit jaar nu eigenlijk zo anders dan alle vorigen?

2. Dit jaar ga ik sporten/gezonder eten/afvallen/stoppen met roken! Het zijn altijd dezelfde cliché-voornemens, maar wees nu eens eerlijk? Wat versta je onder ‘sporten’ of ‘gezonder eten’? Dat is toch zó vaag?

3. Ik ga er meteen aan beginnen! Goede voornemens zijn er om uitgesteld te worden. Ofwel ga je de eerste maand proberen ze te behalen en geef je het daarna weer op, ofwel stel je het uit tot de zomervakantie. En laat ons nu eerlijk zijn: dan komt er toch wel altijd iets tussen, niet?

4. Dit jaar gaat het mij wel lukken! Had je vorig jaar niet dezelfde voornemens genomen als dit jaar? Of het jaar daarvoor? ‘Ja MAAR dit jaar voél ik het, dit jaar gaat het me wel lukken!‘ Ik ga je moeten teleurstellen, maar als het drie jaar op een rij niet lukte, zal 2016 geen magisch jaar zijn waar alles ineens wel vlotjes verloopt. Je had waarschijnlijk al moeten lachen bij de bovenstaande foto van Flair omdat het zó herkenbaar is!

5. Goede voornemens horen bij het nieuwe jaar! Helemaal waar, en dat is misschien ook de reden waarom zoveel mensen ze maken. Als je na twee maanden zou rondvragen hoe het lukt, zouden waarschijnlijk 80% al moeten toegeven dat het toch niet zo vlot lukt als dat ze gehoopt hadden van het nieuwe jaar.

Wil je toch nog goede voornemens maken? Geen probleem, maar werk dan niet met goede voornemens voor 2016, maar werk met maandelijkse of wekelijkse doelen: omdat deze veel dichterbij klinken, zal je meer je best doen om ze te halen. Maak je doelen specifieker: in de plaats van ‘sporten, ga je minstens drie keer per week een kwartiertje met de hond wandelen.

Een goed nieuwjaar (liefst zonder goede voornemens) gewenst aan iedereen!

7 gedachtes over “Waarom ik goede voornemens met nieuwjaar onzin vind

Plaats een reactie