Hoe een efficiënt studieschema maken

IMG_7410Na studiedag drie zit ik gelukkig nog altijd op schema. De vorige jaren is dat niet altijd het geval geweest. Heb jij ook nood aan wat hulp? Na drie jaar studeren aan het unief geef ik je concrete tips die je zullen helpen om op schema te blijven!

1. Druk je examenrooster af. Zoals ik al eerder zei in E.H.B.U. -oftewel Eerste Hulp Bij Uitstelgedrag- is het belangrijk om je examenrooster voor je te hebben. Schrijf je examenrooster en de dagen die je nog hebt tot D-day op om een goed studieschema te maken. Moeilijke vakken verdienen meer dagen de tijd om te leren. Ik heb ongeveer 20 dagen blok, die ik onderverdeel onder die drie vakken.

2. Maak een to-do list per vak. Schrijf per vak op wat je hiervoor moet doen. Ik heb bijvoorbeeld drie vakken en per vak schrijf ik alle slides, hoofdstukken en extra leerstof hiervan op op een to-dolijstje. Wanneer ik iets achter de rug heb, kan ik het lekker doorstrepen –feels so gooood- en kan ik zien wat ik nog moet doen.

3. Verdeel je beschikbare tijd op per vak en per hoofdstuk(ken). Bijvoorbeeld: je hebt vijf dagen voor één vak en per dag schrijf je dan  op: ‘Hoofdstuk 1-2-3’. Tegen het einde van die dag moeten die hoofdstukken dus zeker volledig doorlopen/onderstreept/geleerd zijn! Ik verkies er altijd voor om hetzelfde vak meerdere dagen achtereen te studeren, maar sommigen (zoals Laure ;)) verkiezen ervoor om elke dag iets anders te doen! Wat heb jij het liefst?

4. Plan herhalingsdagen in. Bij het verdelen van de leerstof over je beschikbare tijd, moet je zeker ook herhalingsmomenten inplannen. Die herhalingsmomenten plan ik het liefste in de dagen vlak vóór het examen, maar die kan je ook in de blokperiode gebruiken om te kijken of je alles wat je al gezien hebt, je ook nog herinnert!

5. Plan reservemomenten in. Iedereen heeft wel eens een dag dat het écht niet vlot verloopt of dat je concentratie ver zoek is. Daarom is het belangrijk om in je studieplanning ook wat dagen open te laten. Lukt dat ene vak niet zoals je gepland had? Dan is zo’n ‘rustdag’ perfect om die achterstand in te halen. Een goede rustdag zou bijvoorbeeld de dag na Kerst of Nieuwjaar zijn.

Schermafbeelding 2015-12-22 om 16.15.53

Joeri, de monitoraatbegeleider van de sociale faculteit van de KU Leuven, geeft regelmatig goede tips op Twitter en post ook motiverende quotes. Volg hem zeker even voor wat goede moed!

P.S. wil je ook zo’n handige studieplanner? Je kan hem hier winnen samen met nog wat andere leuke spulletjes waaronder Lush!

Advertenties

9 gedachtes over “Hoe een efficiënt studieschema maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s