Samenwonen: waar moet je rekening mee houden?

DSC_0604_1024Er komt zo’n moment dat je relatie zo goed begint te lopen, dat er regelmatig wel eens gesprekken vallen over die grote stap: samenwonen. Na een vaste relatie van bijna vijf jaar en elkaar praktisch elke dag te zien, besloten mijn lief en ik vorig jaar om samen op kot te gaan (a.ka. de eerste stap tot samenwonen). Hierin deel ik mijn ervaringen, tips en vooral: wat jij kan verwachten van samenwonen met je lief!

1. Praat erover. Zorg ervoor dat je op voorhand al een aantal serieuze gesprekken hebt gevoerd, zowel met je lief als met je ouders. Tenslotte zijn zij diegenen die er waarschijnlijk meer ervaring mee hebben dan jou. Het is daarom dus heel belangrijk dat vóór het maken van de grote stap, jullie allebei op dezelfde lijn zitten en beide achter de keuze staan. Bespreek de voor-en nadelen samen om zeker te zijn dat jullie weten wat je kan verwachten.

2. Maak duidelijke afspraken. Om er zeker van te zijn dat alles vlot verloopt, zijn enkele afspraken toch wel nodig. Niet alleen aan welke kant van het bed jij wil slapen, maar ook de verdeling van de taken stel je best op voorhand. Zo kan je bijvoorbeeld een kook-of poetsschema opstellen dat regelmatig ook wisselt.

Belangrijk is ook dat je afspraken maakt rond wat er zou gebeuren als jullie uit elkaar zouden gaan: hoe regel je dan de verdeling van de kosten en huisraad? Zorg dat je op zo’n vragen zeker een antwoord vindt om nutteloze discussies te voorkomen.

DSC_0605_10243. Beslis samen. Een eigen huis of appartementje is toch wel een beetje speciaal: je wilt natuurlijk dat alles er tip top uitziet! Beslis samen over hoe je jullie plekje wil inrichten en ga shoppen met zijn tweetjes. IKEA, hier komen we (wat al meteen een eerste relatietest is: het samenwerken bij het in elkaar zetten van een kallax a.k.a. kast op zijn Zweeds)!

4. Je zal elkaar niet veel zien. Ik hoor je nu al denken: ‘Hoezo? Dat is toch net de reden waarvoor ik wil samenwonen?’ Helaas zal ik je dan moeten teleurstellen, maar er is een grote kans dat jullie elkaar enkel ’s avonds zullen zien. Mijn lief en ik hadden een heel erg overlappend uurrooster, wat ervoor zorgde dat ik hem eigenlijk enkel in de avond zag. Waarschijnlijk zal er bij jullie ook niet altijd een gelijktijdig werkrooster zijn, waardoor jullie elkaar niet zoveel zullen zien als gehoopt.

Niet getreurd: af en toe wat tijd voor jezelf kan ook wel eens nodig zijn! Spreek daarom ook regelmatig eens af met een vriendin of verwen jezelf met een lekker spa-momentje wanneer hij nog niet thuis is.

DSC_0601_10245. Money money money. Ja, dat hoort er natuurlijk ook bij. Beslis op voorhand of jullie de aankoop van meubelen en wekelijkse boodschappen op een gezamenlijke rekening plaatsen of alles apart houden. Aan het bespreken van geldzaken is weinig romantisch aan, maar het hoort er hoe dan ook bij om het samenwonen succesvol te laten verlopen!

6. Je leert elkaar écht kennen. Wist je al dat hij altijd, maar dan ook altijd zijn sokken langs zijn bed laat liggen? Of dat hij altijd langer in de badkamer zit dan jou? Niet alleen zal je hem door en door leren kennen, maar jouw eigenschappen waar je niet zo trots op bent, zullen ook naar boven komen. Elkaars positieve kanten zullen jullie zeker wel kunnen opnoemen, maar vanaf nu zullen ook die negatieve kantjes ontdekt worden. Meestal vallen die negatieve punten gelukkig best wel mee!

gif.gif

Gelukkig zijn mijn lief en ik een koppel dat altijd al goed overeengekomen is en er dus van discussies amper sprake is geweest. Communication is key!

Advertenties

24 gedachtes over “Samenwonen: waar moet je rekening mee houden?

 1. Ja helemaal waar! Al moet ik zeggen dat je zoveel kunt bespreken van tevoren, het pakt altijd anders uit haha. Ik woon alweer bijna een jaar samen en nog steeds zijn er wel dingetjes waar we écht even over moeten praten haha. Communicatie is echt megabelangrijk. En inderdaad: ik zie mijn vriend zeer weinig. Maar dat maakt de momentjes samen alleen maar specialer 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Aah, lieve foto’s zeg! 🙂 Mijn vriend en ik hebben een tijd samengewoond, maar wonen inmiddels tijdelijk thuis om op zoek te gaan naar een koopwoning. Alles wat je benoemt, is inderdaad zo belangrijk! Vooral het financiële plaatje en de verdeling van de inboedel bij een eventuele breuk (ook al ga je hier natuurlijk niet vanuit). 😉 Jullie zijn echt een leuk stel om te zien, hihi. Veel geluk samen!

  Liked by 1 persoon

 3. Jullie waren duidelijk goed voorbereid, goed dat je ook open kan praten over wat er moet gebeuren als het mis zou lopen :). Samenwonen lijkt me heel fijn, maar ik ben er -gelukkig- nog even niet aan toe. Wat een lieve foto’s ook ! 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. Geweldige foto’s ❤ En hele goede (eerlijke) tips. Communication is the key is zó waar. Ik ben deze zomer ook gaan samenwonen met mijn lief trouwens, en vanochtend zijn we naar de KBC geweest om onze eerste gemeenschappelijk bankkaart op te halen. Dat was toch wel even van, shit just got real 😀

  Liked by 1 persoon

 5. Mijn vriend en ik willen volgend jaar ook gaan samenwonen en het is geruststellend dat we de meeste punten die je opnoemt al besproken hebben. Ook al hebben we nog geen appartement, onze eerste trip naar IKEA zit er al op én we zijn erin geslaagd om ons bed zonder al té veel discussies in elkaar te zetten. Oké, toch met een beetje discussies 😀

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s