‘Hé het is niet oké’ om een meisje te zijn

IMG_7348De overheersende hashtags #wijoverdrijvenniet en #likeagirl die je o.a. terugvindt op Twitter en Youtube maakten voor mij de weg vrij om dit delicate onderwerp eens aan te snijden en er mijn (subjectieve) mening over te geven. Want ‘Hé, het is vaak niet oké’ om een meisje te zijn. Dit artikel is eerder een kritiek op de vastgeroeste principes die we als vanzelfsprekend zien en niet als ‘het klassieke Mannen VS Vrouwen-debat’.

#1: Het woord op zich heeft al een negatieve bijklank. Als ik je zeg: ‘loop als een meisje’ of ‘sla als een meisje’ (Ja hoor, probeer het maar eens uit), dan is er een grote kans dat je kinderachtige kreetjes gaat uitschreeuwen of gewoonweg niet je uiterste best gaat doen. Waarom? Omdat enkel het woord ‘meisje’ een negatieve bijklank gekregen heeft. Er loopt dus duidelijk iets mis in de manier waarop we meisjes in het algemeen -en misschien onszelf- leren te bekijken: als iemand die ‘minder goed’ is.

girl 3

#2: Hetzelfde werk voor minder loon. Oké, ik begrijp het: vroeger was het zo dat vrouwen veel vaker ziek werden en voor elk van de acht kinderen die ze kregen een paar maanden niet konden gaan werken. Maar in 2015?! Dat lees je juist: vandaag de dag krijgen vrouwen nog steeds minder loon voor hetzelfde werk dan mannen. Ze moeten gemiddeld -volgens ‘equal payday‘- zelfs zo’n 73 dagen langer werken om hetzelfde te verdienen, wat neerkomt op een slordige 200 euro bruto minder loon op maandbasis. Gewoon, omdat men een vrouw is.

#3: Voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal. Vrouwen moeten vaak voldoen aan een door de media gepromoot schoonheidsideaal. Je vindt het o.a. terug in commercials op tv, waar men op zoek gaat naar slanke, knappe madammen met een tandpasta-smile om hun product aan te prijzen. In de ‘boekskes’ krijg je dan weer tips om ‘zoveel mogelijk kilo’s kwijt te spelen in twee weken’ of  test iemand van de redactie een nieuwe beautytrend uit Hollywood uit. Gelukkig is er op dit gebied wel een verandering voelbaar: we zien tegenwoordig steeds meer modellen met een maatje meer die de catwalks veroveren en vrouwen zoals jij en ik die de voorkant van een cover mogen sieren.

girl 4

#4: We geven zelf ook enkele clichés door. Het is vaak niet enkel ‘het andere geslacht’ dat bepaalde clichés rond ‘vrouw zijn’ in stand houdt. Wijzelf doen het namelijk al vaak genoeg! Wanneer een man rookt is er niets aan de hand. Maar een vrouw die rookt? ‘Dat ‘staat’ toch niet?’, wordt er dan vaak gezegd. Wanneer een man dan weer met meerdere vrouwen in bed duikt wordt hij geprezen als ‘held’, terwijl dit bij vrouwen echt not done is. Begrijp je wat ik bedoel? Deze ingebakken clichés rond wat een vrouw hoort te doen -en dan vooral niet hoort te doen- zitten vaak dieper dan dat we zelf beseffen en zijn daarom ook moeilijker om tegenin te gaan.

Ten laatste wil ik ook vooral benadrukken dat ik mijzelf niet zie als ‘feministe’, want persoonlijk vind ik dat dit woord door haar verleden een sterk negatieve bijklank gekregen heeft. Ik zie me eerder als iemand die vrouwen (en mannen, jullie ook) bewust wil maken van het feit dat ongelijkheid tussen man en vrouw nog steeds een pijnpunt is in onze zogenaamde ‘moderne’ samenleving. De schuld daarvan kunnen we niet alleen leggen bij ‘de’ media of ‘de’ samenleving, maar ligt vaak ook deels bij onszelf.

Jouw mening of stem is natuurlijk ook belangrijk! Daarom vraag ik je zeker om mee te doen aan de ‘discussie’ en jouw mening te delen hieronder. #Héhetisnietoké

Bron foto’s: Pinterest

Advertenties

13 gedachtes over “‘Hé het is niet oké’ om een meisje te zijn

 1. WIJ BEGRIJPEN ONS! Volledig mee eens, preach!
  Alleen, als ge zijt voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, dan zijt ge (volgens de definitie in het woordenboek) wel een feministe. Own it. Iedereen die u scheef bekijkt omdat ge een feminist zijt, begrijpt de definitie van het woord niet, en daar moet ge u dus niks van aantrekken, want dat zijn toch al lost causes.

  Maar over het algemeen, Julie, echt, you go, girl! Zeg het zoals het is. #hatersgonnahate

  Liked by 1 persoon

 2. Het is een zonde dat er zelfs nog gepraat moet worden over het topic, wat meteen ook wil zeggen dat er dus nog steeds geen volledige gelijkheid is. Als je echter de menselijke geschiedenis bekijkt, is leven in deze tijd als vrouw toch een zegen te noemen (gelukkig maar). You’ve come a long way ladies, just a little bit more & “tis allemaal in de sjakos” 😉

  Like

  1. Ik vind het ook spijtig, maar er moet erover gepraat worden want velen staan er gewoon niet bij stil. Gelukkig is de situatie er toch op vooruit gegaan, maar als we onszelf ‘modern’ noemen vind ik wel dat we op dat vlak ook met de tijd mee moeten zijn 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s