Tips om beter te studeren #2

Say goodbye to bras and hello to sweatpants! In een eerder artikel gaf ik je al een aantal tips om te beginnen met het studeren. Met de blok om de hoek geef ik je ook wat handige tips die je zullen helpen om je leerstof beter te onthouden en te verwerken!

 

#1: Vind jouw ritme

Een goed studeerritme is voor iedereen persoonlijk. Je vriendin studeert bijvoorbeeld liever uren achter elkaar terwijl jij na een halfuurtje al afgeleid bent door een grappige sms of de grasmachine van je buren. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een ritme te zoeken. Ik studeer het liefst 2 uur en neem dan een pauze van een halfuurtje. Wanneer mijn concentratie ver zoek is studeer ik een uurtje, met tien minuten pauze. Experimenteer dus tot je een aangenaam ritme gevonden hebt!

  

#2: Voeg je leerstof samen

Als je op een hogeschool of unief zit, moet je niet één boek vanbuiten leren per vak, zoals in het middelbaar. Nee, want één boek is natuurlijk niet genoeg. Daarbovenop krijg je dan powerpoints en moet je ook nog eens je eigen notities maken tijdens de les. En ja, hoe begin je hier dan aan? Probeer al je leerstof samen te voegen tot maximum twee stuks: de slides (aangevuld met je notities) en het boek, bijvoorbeeld.

#3: Leer hardop

Wist je dat, wanneer je je leerstof hardop oefent, je meer kans hebt om het ook echt te onthouden? Zeker wanneer je de stof in je eigen woorden probeert uit te leggen aan iemand anders. Je hond of je goudvissen geven misschien niet zoveel feedback, maar hé: dan leren zij ook eens wat bij!

 

#4: Herhalen, herhalen, herhalen, herhalen, herhalen, herhalen

Tijdens het tandenpoetsen, het wandelen naar je examen, tijdens je slaap… Spreekt voor zich, toch? 

#5: Maak een begrippenlijst

Er staan altijd namen of begrippen in je cursus waarvan je prof verwacht dat je deze kunt uitleggen. Het is dus erg handig om tijdens het studeren een begrippenlijst te maken waarbij je per begrip de definitie ervan neerschrijft. Zo heb je een overzichtelijk bestand dat je nog snel even kan bekijken de avond voor je examen. Aan deze tip heb ik persoonlijk altijd het meest aan gehad. Het vergt misschien wel wat tijd, maar het is het wel waard!

#6: Zoek de structuur

Om je leerstof makkelijker te begrijpen is structuur belangrijk. Wanneer je vaak te maken hebt met lange stukken tekst, lijkt de structuur al snel zoek te zijn. Een tip? Leg tijdens het studeren de inhoudstafel van je boek naast je. Zo kan je aan de hand van de titels en tussentitels in je tekst kijken onder welk groter deel van de cursus die tekst valt. Dit is vooral erg nuttig bij inzichtelijke vakken, zoals geschiedenis (mijn bis-vak…).

 

#7: Pauze? Beweeg!

Ben je zoals mij en ga je graag in de zetel liggen tijdens je pauze? Niet doen! Als alternatief is het veel beter om even naar buiten te gaan, of gewoon in het algemeen, recht te staan! Zo krijg jij (en je hersenen) meer zuurstof, en dus ook meer concentratie. Wandelen met de hond, hardlopen of een spelletje badmintonnen zijn dus perfecte study breaks om je hersenen even een pauze te geven.

 

#8:  Vergeet niet voor jezelf te zorgen

Ontspanning is ook nodig. In de plaats van een douche te nemen, kan je bijvoorbeeld een warm bad nemen. Als de concentratie even weg is, is het soms beter om even te stoppen met studeren. Laat je ouders je volledig verwennen met gezonde (!) snacks voor bij het studeren, en verwaarloos vooral je slaap niet!

Welke tips gebruik jij? en welke wil je zeker eens proberen?

Veel succes !

Bron foto’s: Weheartit

Advertenties

10 gedachtes over “Tips om beter te studeren #2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s